אימפולסיביות

תוכן עניינים

אימפולסיביות אינה תכונה שלילית בהכרח. למעשה, לעיתים זוהי התגובה הנכונה למצב. אדם אימפולסיבי פועל על פי "תחושות הבטן" שלו, ולעיתים קיים צורך בפעולה אינסטינקטיבית לקבלת ההחלטה הנכונה או הנאה מפעילות כלשהי בחיים.

אך במקרים מסוימים אימפולסיביות עשויה להטריד, או להיות אפילו מסוכנת. כשהיא מתחילה לשלוט על הפעולות מעבר להיגיון או אושר, גורמת למצוקה, וקשורה לחרדה. במצב זה אדם עלול לקבל החלטות שגויות, ולהשפיע באופן שלילי על החיים. כשאימפולסיביות יוצאת מכלל שליטה, יש להבין כיצד להתמודד עימה, ולקבל את האבחון והטיפול הנכונים.

הבנת אימפולסיביות

זוהי תכונה הנתפסת בדרך כלל כתכונת אישיות שלילית, אך לא תמיד זה המצב, והיא אינה מעידה בהכרח על בעיה, במיוחד כשהיא מביאה עימה אושר או הנאה. אימפולסיביות הופכת לבעיה כאשר היא מתחילה לשלוט בפעולות מעבר להיגיון או אושר, ומתחילה לגרום למצוקה. למעשה, חרדה עלולה לגרום לאדם להיות אימפולסיבי יותר.

אדם אימפולסיבי עשוי לפעול באופן פתאומי ובלתי צפוי, לסיים מערכות יחסים ברגע אחד, למרות האושר שהן מביאות לחייו, לחקור בזעם אדם אחר בחשד לפגיעה, ולא לשלוט בהתנהגותו. חשוב לזכור גם שאימפולסיביות עשויה להיות סיבה לחרדה, כשאדם ממהר להתנהג ולפעול ללא מחשבה יסודית, ובכך לתרום להתפתחות חרדתו.

לעיתים אימפולסיביות עדינה יותר. לדוגמא, אדם עשוי לשתות כמויות מופרזות של אלכוהול מתו גחמת רגע, כשחבריו מבקשים ממנו להצטרף לבילוי בפאב, למרות שלמחרת עליו להשכים לעבודה. זוהי דוגמא להחלטה אימפולסיבית אשר בסופו של דבר עשויה להגביר את החרדה בחיים.

קיימות אין ספור דוגמאות להחלטות אימפולסיביות מדאיגות, כגון פתיחת עסק ללא בדיקות מעמיקות ולמרות מצב כלכלי שאינו אופטימי, השתתפות בספורט אקסטרים למרות העדר הכושר הגופני המתאים, נטייה לפירומניה, או השתתפות באקט מיני עם אדם העשוי להיות בסיכון למחלות מדבקות.

מהם הגורמים להתנהגויות אימפולסיביות?

מדענים אינם יודעים באמת את הגורם לאימפולסיביות, וסבורים שהיא קשורה לגורמים רבים אחרים של בעיות הקשבה, היפראקטיביות, הפרעות ילדות, סביבה משפחתית שאינה אופטימאלית, מיניות חריגה ומאפייני הורים. ילדים, בעיקר בנים, נוטים יותר לפתח התנהגות אימפולסיבית, כשאימותיהן מתייחסות אליהם בסגנונות חינוך של הענשה.

שליטה על אימפולסיביות

זוהי תכונה שצריכה להיות מבוקרת באופן אישי. קיימות מספר שיטות לשליטה באימפולסיביות, הכוללות:

פעילות גופנית. שריפת אנרגיות אינה בהכרח התרופה המושלמת לאימפולסיביות, אך כשאדם סובל מאנרגיה מופחתת, הוא מנצל את האנרגיה המועטת שלו באופן שלילי. עודף אנרגיה יוצר את הצורך להיות פעיל, שלא לדבר על העובדה שפעילות גופנית היא בעלת ערך בפני עצמה.

הקפדה על תעסוקה. כשדם עסוק עם לוח זמנים מלא בפעילויות המסיחות את דעתו מבחינה נפשית, הוא מסוגל לשלוט על האימפולסיביות שלו. הוא מתעל את האנרגיה ומתמקד בתחומים אחרים שאינם אימפולסיביים, כגון מפגשים עם חברים, פיתוח תחביבים או יציאה לטיולים.

חברה נכונה. מומלץ להיות מוקף באנשים בהם ניתן לבטוח. אנשים נחמדים ואדיבים העוסקים בפעילויות מהנות, ושאיתם ניתן לדבר ברגעי חרדה, יעילים ביותר בשמירת דחפים אימפולסיביים תחת שליטה.

טיפול פסיכולוגי. אם הטבע האימפולסיבי משתלט על החיים, מומלץ להתייעץ עם פסיכולוג, כדי לגלות את השורש להתנהגות זו, ולהבין מה ניתן לעשות על מנת לטפל בה.

במקרים בהן תכונת האימפלוסביות מתנגשת עם הפרעות נוספות ומשבשת שגרת חיים נאותה והפעלת "שכל ישר" על ידי הסובל ממנה, יופנה להמשך אבחון וטיפול על ידי פסיכיאטר מוסמך.