חוות דעת פסיכיאטריות

תוכן עניינים
חוות דעת פסיכיאטריות הוא מסמך אשר נכתב על ידי פסיכיאטר והינו מסמך רפואי ומשפטי. מסמך זה הוא חוות דעת רפואית והוא שווה ערך לעדות משפטית של פסיכיאטר, אפילו ללא נוכחותו הפיזית של הפסיכיאטר בבית דין.

חוות דעת פסיכיאטרית נכתבת למטרות שונות ומרובות אשר המשותף לכולן, הוא פירוט והסבר לגבי מצבו הנפשי של אדם מסוים. כל אחד מהצדדים בבית המשפט יכול לבקש את ביצוע חוות הדעת. ההגנה, התביעה ואף בית המשפט עצמו.
לצורך ביצוע הליך זה , יערוך הרופא בדיקה פסיכיאטרית שלעיתים קרובות כוללת ביצוע מבחנים קוגניטיבים, מבחני אישיות, הערכת מסוכנות ואובדניות והתייחסות להיסטוריה הרפואית והנפשית של הנבדק.

 

הפסיכיאטר הבודק יכול להשתמש במחקרים קודמים ופסקי דין בכדי להוכיח את טענתו לגבי מצבו הנפשי של אדם מסוים.
קיימים כללים מנחים לכתיבת חוות דעת זאת, כגון תאריך, פרטי הפסיכיאטר הבודק והנסיון שלו, תאריכי הבדיקה של האדם המדובר, סוגי הבדיקות אשר בוצעו והמסמכים אשר נעשה בהם שימוש לצורך קביעת הדיעה.

 

לאחר מכן קיים הסבר מפורט לגבי כל ההליך ובסופו של דבר בהסתמך על כל הפרטים, ניתנת חוות הדעת עצמה. אם ההמלצות לא יהיו מבוססות על נימוקים טובים ומחקרים מהימנים, יתכן כי בית המשפט או הגוף אליו מוגשת חוות הדעת לא יסכים לקבל את ההמלצות של אותו פסיכיאטר.

מתי מבצעים הערכת דעת משפטית?

בחירת פסיכיאטר מתאים לצורך ביצוע ההערכה אינה זהה לבחירת פסיכיאטר לצורך טיפול נפשי. בחירת האדם הנכון לביצוע המשימה היא חיוניות, זאת לאור העובדה כי בחירה מוטעית יכולה להיות בעלת השלכות רבות . אתר medicalopinion מציע חוו"ד מומחים גם ע"י פסיכיאטרים. מספר נקודות חשובות שיש לשקול כוללות:
  • חובה להשתמש בדעתו של פסיכיאטר מומחה, לא ניתן להשתמש בדעתו של פסיכולוג או גריאטר.
  • מלבד הסמכתו של אותו פסיכיאטר, חשוב לברר את ניסיונו בתחום ואת יכולתו להשתמש בשפה המשפטית המקובלת, אשר היא לעיתים קרובות שונה מאד משפה רפואית רגילה.
  • לא בכל המקרים יש צורך בחוות דעת פסיכיאטרית מלאה, אשר יכולה לעלות עשרות אלפי שקלים. לעיתים ניתן להסתפק במסמך פשוט יותר הנקרא "תעודת רופא", אשר גם כן נחשב למסמך משפטי שיכול לספק את המטרה של חוות הדעת הרפואית.
  • בחלק רב מן המקרים יש צורך ביותר מפגישה אחת עם הלקוח, לא מומלץ לקבל חוות דעת מפסיכיאטר אשר מסכם את כל ההערכתו על ידי מפגש אחד.
  • למרות הנטייה לחשוב כי עלות חוות הדעת משקפת את המקצועיות של הפסיכיאטר, אין בהכרח קשר בין שני הגורמים, לדוגמא חוות דעת במכון גדול תעלה יותר , לאו דווקא בשל נסיון רב יותר של הפסיכיאטר.
  • הפסיכיאטר אינו יכול לתת את חוות דעתו על פי "נסיון" בלבד, חובה על הרופא להישאר מעודכן לגבי מחקרים חדשים ופסקי דין. ללא שילוב של כל הגורמים המוזכרים קיים סיכוי גדול כי חוות הדעת לא תתקבל בבית המשפט.
  • במרבית המקרים לא מומלץ להשתמש בחוות דעת כפולה, כאשר הדיעות בין שני המסמכים יהיו מנוגדות המצב עלול ליצור בעייתיות בעת דיון בבית המשפט.
  • למרות כי לא קיים צורך בחתימה על מסמך של ויתור על סודיות רפואית, כיוון שאין מדובר ביחסי רופא-מטופל. חוסר גילוי פרטים לפסיכיאטר המבצע את הבדיקה עלול להוביל ליצירת מצב כי המסמך יהיה חסר מהימנות.

לחוות דעת פסיכאטרית – לחץ כאן