מהו טיפול פסיכותרפויטי?פסיכותרפיה היא שם כולל לכל סוגי הטיפולים הרגשיים שמתעסקים בנפשו של האדם. לכן, הכותרת "טיפול פסיכותרפיוטי" היא בעצם כותרת רחבה מאוד, שננסה לפרוט אותה לפרוטות בהמשך.

בדרך כלל כאשר משתמשים במונח הזה, מתכוונים לבצע הפרדה בין מספר סוגים של טיפולים שיכולים להעניק לאנשים הסובלים מקשיים שונים או מהפרעות נפשיות. טיפול בהפרעות נפשיות עשוי לכלול היבט רפואי- פיזיולוגי, המטופל על ידי רופא פסיכיאטר, היבט סוציאלי- חברתי, שמטופל על ידי שירותי הרווחה או עובדים סוציאליים, והיבט רגשי- נפשי, המטופל על ידי פסיכותרפיסט.

מיהו הפסיכותרפיסט?

פסיכותרפיסטים הם בעלי מקצוע שונים, שלכל אחד יש אוריינטציה משלו, וכלים טיפוליים משלו, אך כולם עוסקים באותו תחום ובאותן מטרות. ראשית, ניתן למנות את הפסיכולוגים. הפסיכולוגיה היא התחום האקדמי העיקרי שמגדל ומכשיר אנשים לטיפולים רגשיים פסיכותרפויטים.

בנוסף, ישנם העובדים הסוציאליים הקליניים, עו"סים שעברו הכשרה נוספת על מנת להיות פסיכותרפיסטים. כמו כן, מטפלים בהבעה ויצירה (אומנות, דרמה, בעלי חיים, גינון ועוד), גם הם נחשבים לפסיכותרפיסטים, ומעניקים טיפולים רגשיים בעזרת האמצעים העומדים לרשותם.

מטרות הטיפול הפסיכותרפיוטי

כל מטפל עשוי להגדיר באופן שונה מעט את המטרות שהוא שם בפניו ובפני מטופליו. ניתן לומר באופן כללי שמטרתו של טיפול הוא שיפור איכות החיים של המטופל, ה-well being שלו, החוויה הסובייקטיבית הרגשית שלו.

כאשר ישנם סימפטומים איתם מתמודד המטופל, בדרך כלל הפחתתם תהיה מטרה ראויה וברורה. עם זאת, ישנם מצבים שבהם הגדרת המטרות הטיפוליות מסובכות יותר. ישנם אנשים שיודעים שהם נמצאים במצוקה, אבל לא יודעים להגדיר בדיוק למה. ישנם אנשים שפונים לטיפול בגלל בעיה מסוימת, אך עם הזמן, וככל שהטיפול נעשה עמוק יותר, מסתבר שיש סיבות שונות לחלוטין לצורך בטיפול. לעיתים גם, אין סיבה מוגדרת לטיפול, מלבד רצון להכרה עצמית והתעמקות בנבכי הנפש, גם כאשר אין מצוקה ברורה.

איך מתבצע טיפול פסיכותרפויטי?

כרוחב ההגדרה "פסיכותרפיה", כך רוחב האפשרויות שעומדות בפני מטפל בניהול הטיפול. המקצועות והסקטורים השונים נוקטים בגישות שונות, ומשתמשים בכלים טיפוליים שונים על מנת להגשים את המטרות. גם בתוך מקצוע מסוים, גישות תיאורטיות מביאות למגוון של התערבויות והיבטים של צורות טיפול שונות. נסקור להלן את הדומה במרבית הגישות הטיפוליות, ונפרט מעט על גישות טיפוליות שונות.

הדבר החשוב ביותר בקשר טיפולי, על פי כל המחקרים שנעשו בתחום, הוא הקשר הבינאישי שנוצר בין המטפל למטופל. לכן, רוב הטיפולים מתחילים ביצירת קשר שכזה (בתהליך שנקרא bonding). הקשר עליו מתבסס הטיפול מורכב ממחויבות של המטופל להגיע ולעשות כמיטב יכולתו לשתף פעולה, וממחויבות של המטפל להיות קשוב, מגויס ואמפאתי. נקבעות שעות קבועות, סטינג והסדרי תשלום. מכאן- הטיפול עובר להיות תלוי גישה והכשרה.

טיפול דינאמי: ניתן בדרך כלל על ידי פסיכולוגים או עובדים סוציאליים קליניים. הכלי העיקרי הוא דיבור, והתחושות העולות בתוך הקשר בקרב המטופל והמטפל.

טיפול קוגניטיבי התנהגותי: הטיפולים ההתנהגותיים למיניהם (CBT, DBT, EMDR ועוד) מתבססים גם הם על דיבור, אך הם מכוונים יותר למטרה, עושים שימוש בכלים מובנים ומתוכננים. הטיפול מובל על ידי המטפל בהתאם לפרוטוקולים טיפוליים, כמובן עם היענות ורגישות לצרכים הדינאמיים העולים אצל המטופל.

טיפולים בהבעה ויצירה: טיפולים אלה אמנם עושים שימוש בדיבור ובניסיון להגיע לעומקן של חוויות ורגשות, אך נעשה שימוש נוסף בכלי הבעתי כלשהו. הכלי עשוי להיות ציור, דרמה, אמנות פלסטית, כתיבה או ספרות. הרציונאל הוא שהדיבור הוא לא כלי נגיש ופשוט עבור כל מטופל, והשימוש בכלים אלטרנטיביים יכול להיות מועיל.

 

ראו גם:

עד כמה ישראל ערוכה לטיפול בפגועי נפש שילקו בנגיף הקורונה? – תמונת מצב עדכנית