טיפול בשוק חשמלי

תוכן עניינים

למרות התדמית המעט מאיימת של תהליך זה, שימושו שכיח ביותר, ויעילותו בחלק גדול מן המקרים רבה ואף עולה על שיטות טיפול קונבנציונליות. סדרת טיפולים נעה בין 8-12 פעמים, כאשר ניתן לבצע את ההליך עד פעמיים בשבוע.
לעיתים יהיה צורך במספר סדרות בכדי להשיג את התוצאה המירבית.

שיטה התגלתה בשנת 1937 על ידי נוירולוג איטלקי בשם סרלטי, תחילה הוא ביצע ניסויים בבעלי חיים ולאחר מכן בבני אדם הסובלים מסכיזופרניה, והבחין כי לאחר 10-20 טיפולים מצבם משתפר. מאז תחילת דרכו של סרלטי, שיפורים רבים חלו בביצוע ההליך.

למי מתאים טיפול בשוק חשמלי?

בחולים שסובלים מהפרעת דיכאון קשה אשר אינם מגיבים לקבלת טיפול תרופתי סטנדרטי, או כאשר תופעות הלוואי של התרופות הן בלתי נסבלות.

כאשר הדכאון מלווה במחשבות פסיכוטיות (לדוגמא הזיות), נזעי חשמל לעיתים ימגרו את הבעיה ללא צורך בטיפול תרופתי אנטי פסיכוטי.

בחולים מבוגרים הנוטלים מספר רב של תרופות (לרוב טיפול להורדת לחץ הדם), אשר שילובן עם טיפול אנטי דכאוני עלול להיות מסוכן.

חולים דיכאונים כרוניים אשר בעבר הגיבו בצורה טובה לשוק חשמלי.
במצבים של מאניה, בעיקר כאשר קיימות התוויות נגד לשימוש בליתיום או תרופות אנטי-מאניות אחרות.
בחולים במחלת סכיזופרניה, אך ורק כטיפול אקוטי לתסמינים כגון קטטוניה, או כאשר ישנם שינויים חדים במצב הרוח.

כיצד מתבצע הטיפול בנזעי חשמל?

אין צורך באישפוז ,אך יש צורך בצום של 6 שעות לפני ביצועו. החולה מושכב על מיטה, ומחובר למכשיר EEG (מודד את הפעילות החשמלית של גלי המוח ) לצורך אישור וניטור על הגעה למצב של פרכוס.

בנוסף יחובר החולה למכשיר א.ק.ג , למד לחץ דם ולמד סטורציה  לבדיקת ריכוז החמצן בדם. חומרים המרפים את השרירים וחומרי הרדמה ניתנים בצורה תוך-ורידית, מרביתם יהיו בעלי טווח פעולה קצר.

יוכנס מנשך בכדי למנוע נזק לשיניים וללשון. אלקטרודות יחוברו לצידי הרקות כדי להעביר את הזרם החשמלי. ניתן להשתמש באלקטרודה המחוברת לצד אחד של הרקה או לשתי צידי הרקות. חיבור דו צדדי נחשב ליעיל יותר אך כרוך ביותר תופעות לוואי ולכן בדרך כלל סדרת טיפולים תתחיל בחיבור חד צדדי.

המטרה הראשונית כאשר מתחילים סדרת טיפולים היא למצוא את סף הגירוי החשמלי הנמוך ביותר, אשר יביא למצב של פרכוס. לאחר ההרדמה מועבר הזרם החשמלי, כעבור מספר שניות יחל מצב של פרכוס. כאשר החולה מתעורר הוא נשאר בחדר השגחה, חולים אשר אינם מאושפזים במחלה פסיכיאטרית נשארים להשגחה של כשעתיים, ואלו המאושפזים מוחזרים למחלקה להמשך התאוששות.

תופעות הלוואי של הליך זה כוללות בעיקר כאב ראש ותחושת בלבול, או איבוד זכרון קל. איבוד הזכרון הוא זמני בלבד וקיימת חזרה למצב תקין תוך מספר שבועות. בנוסף יתכנו כאבי שרירים, בחילות והקאות. לאור העובדה כי הפרוצדורה עדיין מתבצעת תחת הרדמה מלאה, במקרים נדירים יתכנו הפרעות קצב ועלייה בלחץ הדם.

מרבית האוכלוסיה יכולה לעבור טיפול בשוק חשמלי ללא כל חשש, אפילו נשים בהריון אינן מסכנות את עצמן או את העובר. התווית הנגד העיקרית היא מטופלים הסובלים מגידולים במוח, גידולים אלו עלולים להתחיל לדמם כתוצאה מההליך. תוצאות בשטח נראות לאחר מספר טיפולים, אך לעיתים ניתן לראות שיפור משמעותי אפילו אחרי שני טיפולים.

 

אולי יעניין אותך לקרוא גם:

ההיסטוריה של הפסיכיאטריה – מ"אחוזי דיבוק" מוקצים ועד לבני אדם הראויים לטיפול