היפנוזה והתמכרויות

תוכן עניינים
היפנוזה היא כלי טיפולי המשמש לטיפול במצבים פיזיולוגים ונפשיים שונים. טראנס היפנוטי הוא מצב בו המהפנט מוביל את המטופל למצב של מיקוד הקשב פנימה, כך שהמטופל חש שהוא נמצא במצב שונה של מודעות, הוא נח להתערבויות סוגסטביליות (כלומר, ניתן לשכנע אותו למחשבות או פעולות), וניתן להוביל אותו לבחינה של תכנים שנמצאים בדרך כלל בלא- מודע.
התמכרות מוגדרת כפעילות חוזרת באופן כפייתי, בדרך כלל ללא שליטה, וקשורה בשימוש בחומרים מסויימים (כגון סמים, סיגריות, אלכוהול או להבדיל – שוקולד) או במעשים מסויימים (כגון הימורים, סקס או ספורט אתגרי).

התלות בפעולה או בחומר היא עצומה, ומערבת הן היבטים פסיכולוגיים, ולעיתים גם היבטים גופניים. מחקרים מראים שקיימים מאפיינים אישיותיים הגורמים לסיכוי גבוה יותר לפתח התמכרות מסוג מסויים. מכורים הם בדרך כלל בעלי קשיי הסתגלות, בעלי בטחון עצמי נמוך וקושי ביצירת קשרים חברתיים, הם סגורים, מתוסכלים ומחפשים מקורות של תמיכה חיצונית.
ההתמכרות פוגעת באיכות החיים של המכור, במספר מישורים. ראשית, כאשר ההתמכרות היא לסם מסוכן או תרופה, בריאותו של המכור נפגעת. סמים פוגעים בתפקוד המח, אלכוהול פוגע בלב ובכבד וכדומה.
שנית, התנהגותו ושגרת חייו של המכור מופנים להשגת הסם או ביצוע הפעולה הממכרת. מכור להימורים מפסיד את מירב זמנו וכספו בהימורים שונים, מכור לסיגריות זקוק להפסקות קבועות על מנת שיוכל לספק לגופו את מנת הניקוטין הדרושה.
כאשר אנשים מבינים שהם הפסיקו לשלוט בחומר או בהתנהגות, ואלה התחילו לשלוט בהם, כלומר הם מכורים, לעיתים הם מחפשים דרך להיגמל. אך למרבה הצער, רבים לא מצליחים. לעיתים מנסים מכורים להגמל מהרגליהם הרעים בכוחות עצמם, ופשוט מבטיחים להפסיק לעשן/להמר/לשתות וכדומה.
לעיתים נעזרים המכורים בעזרים חיצוניים כמו טיפול תרופתי, השתתפות בקבוצות גמילה, טיפולים קוגיטיביים התנהגותיים ועוד. אך ההרגל, לבמקרים מסויימים גם תסמיני הגמילה הפיזיולוגיים, והסביבה הקרובה מקשים על הנגמלים להתמיד בהחלטתם, ולשמר את הישגי הטיפולים.
בשנים האחרונות מציעים מטפלים שונים להיעזר בהיפנוזה על מנת להיגמל מהתמכרויות שונות. טיפול בהיפנוזה יכול להינתן רק על ידי פסיכולוג או רופא שהוסמך לכך, וקיבל רישיון ממשרד הבריאות. מכיוון שההיפנוזה נחשבת לכלי יעיל לשינוי הרגלים, יכול המטפל המהפנט להתרכז בעבודתו בהרגלים, בתחושות ובתפיסות הקשורים להתמכרות.
מאפיין נוסף שהוביל לניסיון לגמול מהתמכרויות באמצעות היפנוזה הוא שינוי מצב התודעה – ההיפנוזה מאפשרת לנגמל תחליף לחומר או לפעולה הממכרת כמוביל לשינוי במצב התודעה.
בזמן הטראנס ההיפנוטי, יכול המטפל להתייחס להיבטים שונים של ההתמכרות, ו"לשכנע" את המטופל לשנות את התייחסותו אליהם. לדוגמא, ניתן לפתח אצל המטופל סלידה מהחומר או הפעילות הממכרים.
היתרונות של טיפולי גמילה באמצעות היפנוזה כוללים תהליך גמילה קצר יחסית (לעיתים האדם מוותר על ההרגל הממכר אחרי היפנוזה אחת, בניגוד לשיטות גמילה אחרות בהן בדרך כלל נעשה תהליך גמילה הדרגתי יותר) והוא חסר תופעות לוואי.
בנוסף, טיפול היפנוטי מקצועי לא מסתפק בהפסקת ההתנהגות הכפייתית הנובעת מההתמכרות, ומתייחס גם לאספקטים נלווים כגון חיזוק תחושת השליטה של המטופל בחייו, פעולותיו ובריאותו. משנה חשיבות יש לאספקט זה בעקבות הממצאים לגבי פרופיל אישיותי המאפיין אנשים הנוטים יותר מאחרים לפתח התמכרות כזו או אחרת.
האנשים המתאימים ביותר לגמילה מהתמכרות באמצעות היפנוזה, הם אנשים שהמוטיבציה להיגמל שייכת להם. מכיוון שתהליך ההיפנוזה אינו "מכניס רעיונות לראש", והמטפל לא יכול לשכנע אדם לחשוב או לעשות דברים שהוא לא היה מוכן לחשוב או לעשות כאשר הוא לא נתון בטראנס היפנוטי, אדם שלא מעוניין להגמל יהיה חסין לניסיונות ההשאה של המהפנט.