הפרעת הסתגלות

תוכן עניינים

הפרעת הסתגלות היא הפרעה שפוגעת ביכולתו של הפרט להתמודד עם משברים בחיים, ולחזור לתפקוד רגיל.
כל אחד מאיתנו חווה במהלך חייו משברים גדולים וקטנים. למעשה, גם שינויים חיוביים בחיינו עשויים לעורר חרדה, ולחייב אותנו לגייס משאבים נפשיים על מנת להתמודד עם השינוי, ולהסתגל למציאות חדשה כלשהי.

בדרך כלל משבר או שינוי גורמים לזעזוע זמני של ההומיאוסטזיס שבו אנחנו חיים, ועשויים לעורר גם מצוקה. אך אנשים מבוגרים ובריאים מצופים להתמודד עם השינוי, ובתוך תקופת זמן מסוימת לחזור לתפקוד רגיל. כאשר אדם אינו מצליח להתמודד ולחזור לתפקוד נורמאלי, הוא עשוי להיות מאובחן כסובל מהפרעת הסתגלות.

מהי הפרעת הסתגלות?

הסימפטומים של הפרעת הסתגלות דומים לתופעות שניתן לראות באופן נורמאלי אצל אנשים שמתמודדים עם משבר, כאשר ההבדל בין התמודדות בריאה לבין (חוסר) התמודדות פתולוגית היא העוצמה ומשך הזמן.

בהפרעת הסתגלות, המצוקה הנגרמת לפרט היא עצומה, ונראית בלתי פורפורציונאלית ביחס לאירוע שהוביל אליה.
כמו כן, הקושי בהתמודדות נמשך לאורך זמן רב, בצורה משמעותית זמן ארוך יותר מהצפוי להתמודדות עם אירוע.

כאשר מאבחנים את הפרעת ההסתגלות נדרש פרק זמן של שלושה חודשים לפחותויש למצוא כי המצוקה וקשיי ההתמודדות גורמים לפגיעה משמעותית בתפקוד היומיומי, בתחומים החברתיים, הלימודיים ו/או התעסוקתיים. כמו כן, עשויים להופיע סימנים סומטיים (גופניים), וכן מחשבות ואפילו ניסיונות אובדניים.

דוגמא למקרה אפשרי של אדם הסובל מהפרעת הסתגלות – אדם בריא למשל, אקדמאי שעובד בחברת סטארט-אפ שחבריו לעבודה התבדחו על חשבונו על כך שנכשל בביצוע משימה כלשהי.

אותו אדם עלול להיפגע מאוד מתוכן הדברים ולהחליט שהוא נשאר בבית ללא מעש. אדם אחר שלא יאובחן כסובל מהפרעת הסתגלות כנראה יתמודד עם העלבון בדרכים אחרות – להבליג, להתעמת עם החברים, או אפילו להחליף מקום עבודה. אך אם אותו אדם לא מצא דרך להתמודד, ויבחר להישאר בביתו זמן רב, עד שיאבד את מקום עבודתו ואת קשריו החברתיים- אזי יאובחן כסובל מהפרעת הסתגלות.

יש לציין כי אין לאבחן הפרעת הסתגלות כאשר הקושי בהתמודדות נובע כתוצאה מאירוע טראומטי שיש בו סכנת חיים (אז בדרך כלל תאובחן הפרעת דחק פוסט טראומטית).

סימפטומים

הפרעת הסתגלות יכולה להופיע בצורות ביטוי שונות ולהלן שלושת הביטויים הנפוצים של הפרעת הסתגלות:
1. הפרעת הסתגלות עם הפרעת מצב רוח: הקושי בהתמודדות מתבטא במצב רוח ירוד, דיכאון, ירידה משמעותית באנרגיה ובכי רב.
2. הפרעת הסתגלות עם הפרעת חרדה: הקושי בהתמודדות מתבטא בתחושת חרדה, עצבנות ואי שקט. החרדה יכולה להתבטא גם באופן פיזיולוגי ברעד, הזעה ודפיקות לב.
3. הפרעת הסתגלות עם הפרעת התנהגות: הקושי בהתמודדות מתבטא בהתנהגות שאינה נורמטיבית כגון אלימות, עבירות רכוש, התפרעות וונדליזם.
יש לציין, שישנם אנשים שהפרעת ההסתגלות שלהם מתבטאת ביותר מסוג אחד של סימפטומים.

גורמים ומגינים

הפרעת הסתגלות נוצרת כתוצאה מגורם לחץ שהתרחש בחייו של הפרט. לעיתוי של האירוע, לגיל החולה ולנסיבות חייו יש השפעה על השאלה האם אירוע הדחק יהפוך להפרעת הסתגלות או לא.

כאשר לפרט יש מערכת חברתית או משפחתית תומכת ומגינה, אשר עוזרת לו להתמודד עם משברים, הסיכוי להפרעת הסתגלות יורד. יחד עם זאת, ישנם גם מאפיינים אישיותיים אשר נבנים במהלך ההתפתחות שלנו מילדות, אשר קובעים האם יעמדו לנו כוחותינו להתמודדות או שאירוע הלחץ יכריע אותנו.

טיפול

הטיפול בהפרעת הסתגלות נעשה בדרך כלל בשילוב של טיפול תרופתי אנטי חרדתי או אנטי דכאוני, יחד עם טיפול פסיכותרפויטי. טיפול קוגנטיבי-התנהגותי נחשב לטיפול יעיל בהפרעה זו.

ראו גם:

סינדרום ירושלים