הפרעות נפשיות

תוכן עניינים

הפרעות נפשיותהפרעות נפשיות מתארות מצב של חוסר איזון נפשי המוביל לתמורות מהותיות – פיזיות ו/או רגשיות – המשפיעות על אורח החיים התקין של האדם.

במקרים רבים ניתן לזהות מרכיב כימי-ביולוגי אשר משפיע על התפתחות המחלה, ופעמים אחרות לא ניתן לזהות במפורש את מקור המחלה בגוף עצמו.

מסיבה זו, הפרעות נפשיות מטופלות לרוב באופן משולב (תלוי במידת חומרתן כמובן) של טיפול נפשי בגרסאות שונות בשילוב עם טיפול תרופתי הולם.

התפתחות הפרעה נפשית

תחילה חשוב להבין כי מצבים של הפרעה נפשית אינם נמדדים על בסיס קיומן בלבד, שכן למעשה רוב בני האדם חווים רגעים שונים המזכירים הפרעות נפשיות שונות. מה שמגדיר למעשה הפרעה נפשית באופן פרקטי הוא פרק זמן הימשכות המחלה, חומרתה והשפעתה על המטופל.

כך, למשל, כל אדם סובל מעצבות מהותית בחייו – ברגעי אבל, אובדן, פרידה משמעותית, מערכות יחסים המתפרקות וכדומה. אך כשחולפת תקופת האבל או ההתגברות, שב האדם למסלול החיים הנורמטיבי ולתפקוד מלא. לעומתו, אדם הסובל מהפרעה נפשית עלול לחוש באותה עצבות על פרק זמן בלתי מוגדר, לעתים חודשים או שנים, עם מצבים חמורים יותר או פחות, ואולי אף עם תחושות אובדן עצמיות.

הפרעה נפשית יכולה להתפתח כתוצאה מטריגר כלשהו, אירוע טראומתי או חמור בחיים. כך, למשל, אובדן אדם יקר עלול להיות טריגר המפעיל הפרעה נפשית כגון דיכאון, אך לא בכל המקרים. כיום נהוג להתייחס לנטייה להפרעה נפשית, אשר הינה למעשה קיימת כבר מגיל הילד הילדות, אף על פי שבפועל ייתכן ואין סימני אזהרה עד לרגע ההתפרצות.

ישנן גם הפרעות נפשיות חמורות יותר, שלעתים לא ניתן לאבחן באופן ברור טריגר אשר הפעיל אותן. הפרעות כאלו יכולות להתקיים באדם מגילאים צעירים ביותר, אולי אף מגילאי הינקות, ולמעשה לא לאפשר לו אורך חיים תקין ונורמטיבי לאורך חייו. לעתים ניתן לזהות בהפרעות אלו נטייה כימית-ביולוגית, כגון בעיה הורמונלית או אחרת. לעתים מדובר בתסמונות מורכבות, כגון תסמונת אספרגר, שגם הן נובעות ממרכיב פיזי.

סוגי הפרעות נפשיות נפוצות

סוגי הפרעות שונות נבחנות על בסיס אופיין, האפקט שלהן על המטופל, והמנגנונים הנפשיים המעורבים בהפרעה עצמה. חלק מן ההפרעות כוללות השפעות פיזיות על יכולת התנועה או התפקוד של האדם, חלקן על תפיסת ובוחן המציאות שלו, ואחרות על מצב רוחו, תחושתו הכללית ורצונותיו.

  • הפרעות דחק – הפרעות הקשורות בחרדה והסתגלות לסביבה. אלו יכולות לנבוע מאירועים שונים בחיי האדם, וקשורות באי-יכולת או חוסר שליטה באותם אירועים. בין הפרעות אלו נמצא ה-PTSD, טראומוטופוביה, ותסמונת דחק אקוטית.
  • הפרעות פוביה – בניגוד לדחק, כאן מדובר בפחדים מתמידים ומוגזמים מפני אובייקט או מצב מסוים, ללא רציונל הגיוני מאחוריהם.
  • הפרעות טורדניות כפייתיות – הכוללות התנהגות חזרתית בתצורת התקפי חרדה שונים לצד מחשבות טורדניות הקשורות בשליטה בסיטואציה. למשל הפרעת פניקה, אגורופוביה, וכדומה.
  • הפרעות עם תסמינים סומאטיים – הכוללות מצבים שונים של הפרעות גופניות, כגון למשל היפוכונדריה, הפרעת כאב, הפרעת המרה, והפרעות סומטופורמיות.
  • הפרעות דיסוציאטיביות – הפרעות הקשורות באינטגרציה נפשית ומכילות פיצול המתקיים בנפש, כמו למשל אמנזיה דיסוציאטיבית או הפרעות זהות.
  • הפרעות דיכאון – הכוללות מצבים כגון דיסתימיה, הפרעות הסתגלות, דיכאון מג'ורי, הפרעות דו-קוטביות, והזיות.
  • סכיזופרניה הפרעות הכוללות הזיות או אשליות, ומצבים נפשיים קשים הקשורים בהתנהגות ותפיסת המציאות והעצמי.
  • הפרעות אישיות פסיכוטיות – בין הפרעות חמורות אלו נמנות הפרעות אישיות פרנואידיות, הפרעת אישיות סכיזואידית, נרקיסיזם, הפרעת אישיות גבולית ומצבים חמורים אחרים הקשורים באישיות שברירית ומשוסעת.

הפרעות אלו הן מדגם קטן של בעיות שונות בעלות אופנים שונים, אך חשוב להבין כי ההפרעה נחשבת כמינורית ביחס לעובדה כי מדובר באדם מורכב עם תפיסות וצרכים סובייקטיביים. בעוד ההפרעה מונעת ממנו תפקוד נורמטיבי ומיטבי, בפועל עדיין מדובר באדם עם מחשבות, שאיפות, תהיות ורגשות שונים ומגוונים – וחשוב להתייחס למכלול שהאדם מביא עמו, ולא רק לאבחנה.

שיטות הטיפול בהפרעות נפשיות

כאשר ישנו רקע פיזי למחלה, כגון חוסר איזון כימי או בעיות הורמונליות, לעתים ניתן להקל משמעותית על ההפרעה עצמה בעזרת מתן טיפול תרופתי. עם זאת, כיום לא נהוג להניח כי הטיפול התרופתי יפתור את הבעיה לחלוטין, וזאת בעיקר בנוגע להפרעות נפשיות אשר הגורם הפיזי בהן איננו חד-משמעי. כך או כך, מתן טיפול תרופתי יתקיים רק לאחר אבחון מסודר ובידיים מקצועיות מוסמכות כגון פסיכיאטר.

לצד או במקום טיפול תרופתי, נהוג להציע למטופל טיפול נפשי בתצורות שונות – פסיכואנליזה, פסיכותרפיה, טיפול באומנות, CBT או קוגניטיבי, ועוד. לכל אחת משיטות הטיפול יתרונות וחסרונות משלה, עם זאת מבחינה אמפירית עושה רושם כי כולן מובילות לאותה תוצאה – הקלה משמעותית בחיי המטופל וביכולת ההתמודדות שלו עם ההפרעה והסביבה.

אך טיפול פסיכולוגי או טיפול פסיכיאטרי מעמיק וממושך, מציע אפשרות משמעותית יותר להתמודד עם הבעיות השונות עמן הוא מתמודד בחייו. זאת מאחר והפרעות נפשיות נוטות להיות קשורות להפרעות אחרות, כגון מחשבות חוזרות ונשנות, היסטוריית חיים מורכבת, ותפיסה מסוימת את העצמי או הסביבה.