פסיכיאטריית ילדים

תוכן עניינים

בעבר, הגישה המקובלת ברפואה התייחסה לילדים כאל "אנשים קטנים". הרופאים הכלליים והמומחים היו מטפלים במבוגרים, נוער וילדים כאחד. בעשורים האחרונים חל שינוי בגישה זו, כאשר היום ברור שלמרות שהמערכות הפיזיולוגיות של ילדים יגדלו ויהפכו להיות מערכות בוגרות, לילדים יש צרכים שונים מאשר מבוגרים.ראשית, המערכות הגופניות אינן בשלות ומפותחות לגמרי כמו אצל בוגרים, וכאשר מטפלים במערכת שעוד צריכה לגדול  ולהשתכלל, צריך לתת את הדעת על כך. שנית, ולא פחות חשוב, ילדים הם מטופלים שונים ממבוגרים – הם בדרך כלל לא בחרו להגיע לרופא, לא בחרו את הרופא, הם חוששים יותר ומבינים פחות.

תהליך דומה קרה גם בתחום הפסיכיאטריה ("רפואת הנפש"). ההבנה שלילדים יש קשיים נפשיים ספציפיים, ושביטויין של מחלות נפשיות אצל ילדים שונה מאשר אצל מבוגרים, הוביל להתפתחות תת- התחום בפסיכיאטריה, פסיכיאטריית ילדים.

להיות פסיכיאטר

כל פסיכיאטר הוא קודם כל רופא, ולומד כמו כל רופא אחר בבית ספר לרפואה. את שנות ההתמחות שלו מבצע פסיכיאטר ילדים בתחום האמור, ובסוף ארבע שנים וחצי עליו לעמוד בבחינת ההתמחות בפסיכיאטריית ילדים ונוער.

תחומי העיסוק של פסיכיאטר ילדים

פסיכיאטר ילדים עוסק בכל התחומים הרגשיים והנפשיים המאפיינים ילדים ובני נוער, וכוללים הפרעות חרדה ובכללם חרדת נטישה, חרדה חברתית או ספציפיות, הפרעות קשב וריכוז, הפרעות מצב רוח כגון דיכאון, הפרעות התנהגות, טיקים, והפרעות הסתגלות. בנוסף, מתערב פסיכיאטר ילדים במצבים קליניים חמורים כגון סכיזופרניה בשנות הילדות.

אבחון פסיכיאטרי לילדים

כאשר מדובר בילדים, לסביבתם החברתית והרגשית יש השפעה עצומה על מצבם הנפשי. פסיכיאטר ילדים אינו מסתפק בפגישה עם הילד. האבחון כולל שיחות עם ההורים, ואיסוף מידע מבית הספר, ממטפלים אחרים, ומעובדים סוציאלים (כאשר נמצאים כאלה בתמונה).

פסיכיאטר ילדים צריך לקחת בחשבון את השלב ההתפתחותי בו נמצא הילד, ואת התנאים הסביבתיים בהם הוא גדל, על מנת לדייק במתן אבחנה, ולהתאים טיפול בצורה מיטבית.

טיפול פסיכיאטרי לילד

בכל המחלות, ילדים נוטים להחלים בצורה טובה יותר מאשר מבוגרים, ולפעמים אפילו מחלימים בעצמם, באופן ספונטני ממחלות שמבוגרים מתקשים להתמודד איתן. יחד עם זאת, דווקא בתחום הנפשי, ילדים רגישים הרבה יותר ממבוגרים לתנאי הסביבה, וזקוקים לרווחה נפשית ורגשית ללא פשרות. לכן הטיפול בילדים נחלק לשלושה תחומים:

טיפול פסיכותרפויתי

פסיכיאטר ילדים יכול להפנות ילד או נער לטיפול אצל פסיכולוג קליני או פסיכולוג ילדים.

הדרכה הורית

כדי ליצור עבור הילד סביבה מיטיבה אשר תאפשר לו המשך גדילה והתפתחות תקינים, יכול הפסיכיאטר להמליץ על הדרכת ההורים או טיפול משפחתי כוללני.

טיפול תרופתי לילדים

בדרך כלל כאשר מדובר בילדים, יעדיפו רב הפסיכיאטרים לשמור את האופציה של טיפול תרופתי כמוצא אחרון. עם זאת, במקרים של קושי קיצוני, הפסיכיאטר הוא המוסמך היחיד לתת מרשם לתרופות פסיכיאטריות, כגון נוגדי דכאון וחרדה. בנוסף, כל טיפול תרופתי מלווה על ידי הפסיכיאטר על מנת להתאים את סוג התרופה ומינונה, ולבצע מעקב קליני ופיזיולוגי ביחס להשפעת התרופה על מצוקתו של הילד, על בריאותו, ותופעות הלוואי.

פניה לפסיכיאטר ילדים

פעמים רבות קיים חשש מלפנות לפסיכיאטר, כדי שלא יוטל "כתם" בילד. חשוב לציין, שכאשר ילד נמצא במצוקה, פנייה לפסיכיאטר יכולה רק לעזור לו ולאפשר לו להתגבר על קשייו, בעוד שהמנעות מטיפול תוביל בדרך כלל להחמרה במצב.

בארץ, חוק ביטוח בריאות ממלכתי מעניק שירותים פסיכיאטריים המותאמים לילדים ונוער במסגרת שירותי בריאות הנפש.
המרפאות כוללות מגוון מטפלים וצוותים קליניים, מחלקות מיוחדות לגיל הרך, ומחלקות לטיפול יום. הטיפול במסגרת שירותי בריאות הנפש ניתן בחינם, וכל אחד יכול לפנות אליו באופן ישיר.