דיכאון חורף

תוכן עניינים

דיכאון חורףעצבות יחד עם דכדוך קל הן תחושות איתן מתמודדים רבים במהלך חודשי החורף הקרים והגשומים. תחושות אלו חולפות מעצמן עם בוא האביב, עם עליית הטמפרטורות והשמש שבשמיים, אך לעתים הן יכולות להיות קיצוניות מאד ולהשפיע באופן משמעותי על החווים אותן.

דיכאון בחורף הוא תופעה נפוצה שחשוב לדעת שניתן לטפל בה. היא יכולה להופיע אצל נשים וגברים, צעירים ומבוגרים.

דיכאון חורף: תופעה נפוצה ברחבי העולם

אך קיימים מקרים רבים יותר של דיכאון חורף במדינות אירופאיות קרות מאד או מדינות שבהן החורף נמשך חודשים ארוכים. דיכאון החורף יכול לבוא לידי ביטוי בצורות שונות ולרוב פוגע בתפקודו ובהתנהלותו הכללית של הסובל ממנו.

כיום, ובעיקר לאור המודעות הרבה לכך, פונים הסובלים מדיכאון חורף לטיפול כדי להצליח להתמודד בצורה טובה יותר עם ההפרעה ולעבור את החורף בשלום.

סיבות שונות לדיכאון חורף

תנאי הסביבה הם הגורם העיקרי לדיכאון החורף: האפרוריות שבשמים, הגשמים החזקים, השלג לעתים וגם הקור הלא נעים שבחוץ. תנאים אלה גורמים לרבים להסתגר בביתם, לחפש את הפינה החמימה והנעימה בבית או בכל מקום אחר וגם להימנע מפעילויות חברתיות או פעילויות שונות מחוץ לבית.

ההימנעות וההסתגרות בבית מובילה לדיכאון, למחשבות לא נעימות ולעצבות. מעבר לכך, ישנה סיבה פיזיולוגית לדיכאון בחורף. כמות האור הטבעי הקטנה יחסית במהלך חודשי החורף, שעות האור המעטות, משפיעים באופן ישיר על תפקוד הגוף ויכולים לגרום גם לשינויים הורמונליים. השינויים האלה מובילים לחוסר איזון, הגורם בעצמו לדיכאון.

דיכאון חורף: ביטויים שונים אך כמו בדיכאון רגיל

הסובלים מדיכאון בחורף ימנעו מהשתתפות בפעילויות או באירועים שונים, יסתגרו בביתם, יחושו עייפות רבה, תשישות, עצבות חוסר באנרגיה.

חלקם מפגינים דפוסי אכילה לא שגרתיים – אכילת יתר ועלייה במשקל ומעטים סובלים מחוסר תיאבון. בנוסף הם מפגינים חוסר עניין בסביבתם לעתים, יהיו עצבניים יותר מהרגיל או רגישים ביותר.

התמודדות וטיפול בדיכאון חורף

כדי להתמודד נכון עם דיכאון בחורף חשוב לפנות לגורם מקצועי שיוכל לאבחן את הבעיה ולהציע, בהתאם, את הטיפול הנכון. הפנייה הראשונה היא לרופא המשפחה, המבצע אבחון מקדים ותשאול, ומפנה אותם לפסיכיאטר.

הסימפטומים הנלווים לדיכאון ומידת עוצמתם יכולים לעזור בקבלת ההחלטה באשר לאופי הטיפול ובבניית תכנית מתאימה. הטיפול המוצע כיום לסובלים מכך יכול להיות טיפול תרופתי, הכולל תרופות נוגדות דיכאון כמו פרוזאק או ציפרלקס. תרופות אלו ניתנות גם לסובלים מדיכאון רגיל והן עוזרות בוויסות ההורמונים ובהשבת האיזון הנדרש לגוף.

טיפולים משלימים – שיטת טיפול נוספת היא פוטותרפיה וטיפול באמצעות אור. מעבר לכך, מומלץ לסובלים מדיכאון בחורף לעסוק בספורט, בין אם בבית ובין אם בחוץ (במידה ומזג האוויר מאפשר זאת) ולהקפיד על תזונה נכונה הכוללת את כל הוויטמינים והמינרלים הנדרשים לגוף.