האמיגדלה היא מסת תאים הממוקמים עמוק בתוך האונות הטמפורליות של המוח. קיימות שתי אמיגדולות, וכל אחת מהן ממוקמת בכל אחד משני חלקי המוח.
האמיגדלה היא מבנה מערכת לימבי אשר מעורב ברוב הרגשות, במיוחד ברגשות הקשורים לכישורי הישרדות. היא מעורבת בעיבוד רגשות כגון פחד, כעס והנאה. האמיגדלה אחראית גם לקביעת הזיכרונות המאוחסנים ומיקומם הזיכרונות בחלקי המוח השונים. היא אחראית על אופי נחוש אשר מבוסס על גודל תגובה רגשית המתעוררת כתוצאה מאירוע מפחיד או מלחיץ.
השפעות מבנה האמיגדלה על תחושות פחד
האמיגדלה מעורבת בתגובות אוטונומיות אשר קשורות לפחד והפרשות הורמונאליות. מחקרים מדעיים שבחנו את מבנה האמיגדלה, הובילו לגילוי מיקום הנוירונים באמיגדלה, האחראים על מיזוג פחד. תהליך הפחד הוא למידה אסוציאטיבית המופעלת באמצעות חוויות חוזרות ונשנות המשדרות את המסר שאדם צריך להגיב על חוויות אלו באמצעות רגש פחד.
חוויות חיים מלחיצות עשויות לגרום למעגלים במוח להשתנות וליצור זיכרונות חדשים. לדוגמא, כאשר אדם שומע צליל שאינו נעים לו, האמיגדלה מגבירה את האופן בו הוא תופס את הצליל. תפיסה מוגברת זו נחשבת כמצערת, והזיכרונות נוצרים באמצעות חיבור של הצליל עם מצבים שאינם נעימים. אם הרעש מתרחש בהפתעה, מופעלת במוח תגובה אוטומטית המשדרת לאדם את המסר שעליו להילחם.
הפעלת החלוקה האוהדת של מערכת העצבים ההיקפית – הפעלת העצבים של החטיבה הסימפתטית גורמת לתסמיני דופק מואץ, אישונים מורחבים, לעלייה בקצב חילוף החומרים בגוף והגדלת זרימת הדם לשרירים. פעילות זו מתואמת על ידי האמיגדלה ומאפשרת לאדם להגיב בצורה נאותה לסכנה.
תפקודי האמיגדלה
האמיגדלה מעורבת במספר תפקודי גוף ותודעה, הכוללים:
- ערנות נפשית ופיזית.
- תגובות אוטומטיות הקשורות לפחד.
- תגובות רגשיות.
- הפרשות הורמונאליות.
- זיכרונות שליליים וחיוביים.
- האופן בו אדם מתייחס למידע חושי ומעבד אותו.
האמיגדלה מקבלת מידע חושי מהתלמוס וקליפת המוח. התלמוס הוא מבנה מערכת לימבי, אשר מחבר בין אזורים בקליפת המוח, המעורבים בתפיסה חושית ובתנועה עם חלקים אחרים של המוח ועמוד השדרה, האחראים אף עם על תפקוד התחושה והתנועה.
קליפת המוח מעבירה מידע חושי המתקבל מחוש הראייה, השמיעה, הריח, והטעם, ומעורבת בתהליך קבלת החלטות, יכולת פתרון בעיות ותכנון פעולה.
הפרעות אמיגדלה
תפקוד יתר של האמיגדלה או כשחלק אחד שלה קטן יותר מהחלק השני, נקשר עם הפרעות פחד וחרדה. הפחד הוא תגובה רגשית ופיזית לסכנה, וחרדה היא תגובה פסיכולוגית למצב אשר נתפס כמסוכן. חרדה עשויה להוביל להתקפי פאניקה המתרחשים כאשר האמיגדלה שולחת איתותים למצב בו אדם נמצא בסכנה, גם אם לא קיים איום ממשי בפועל.
הפרעות חרדה הקשורות לאמיגדלה כוללות הפרעה אובססיבית קומפולסיבית (OCD), הפרעת לחץ פוסט טראומטית (PTSD), הפרעת אישיות גבולית (BPD), והפרעת חרדה חברתית.