קבוצת תמיכה

תוכן עניינים

אחד הדברים שחוזרים עליהם אנשים הסובלים מבעיה כלשהי הוא תחושת הבדידות. התחושה שרק הם סובלים מבעיה זו ושאיש אינו מבין אותם. קבוצות תמיכה, באות לפתור מצוקה זו, ולאפשר לאנשים הסובלים מבעיה מסוימת להיפגש עם אנשים הסובלים מאותה בעיה.

האמונה העומדת בבסיסן של קבוצות התמיכה היא כי לקבוצה יש כוח מרפא. במסגרת הקבוצה תומכים החברים זה בזה, מייעצים, מקשיבים ומעודדים. המטרה היא שהמטופלים יצאו מן הקבוצה מחוזקים ועם כוחות חדשים להמשך ההתמודדות.

מאפיינים של קבוצות תמיכה

המטרה של קבוצות תמיכה היא לעזור למשתתפים להתמודד עם בעיה משותפת. הקבוצה אינה מתיימרת לגרום לשינוי אישיותי בחיי המשתתפים, אלא להוות משענת ומקפצה להמשך. קבוצות אלה הן לרוב מוגבלות בזמן ובמספר המשתתפים. משתתפי הקבוצה הם החשובים, ואילו המנחה הוא משני.

הוא מכוון את השיחה, מארגן את מסגרת הקבוצה (זמן, מקום, משתתפים) ומהווה גורם משקף ומכיל לקבוצה עצמה. בדרך כלל קבוצות תמיכה יתקיימו במסגרת טיפולית אשר אליה מגיעים אנשים עם בעיה משותפת (לשכות רווחה, ביטוח לאומי, בתי חולים וקופות חולים, תחנות לבריאות נפש, נוער בסיכון, נפגעות תקיפה מינית, בתי ספר לחינוך מיוחד ועוד).

המסגרת הכללית של קבוצת תמיכה

המספר האידיאלי למשתתפים בקבוצה הינו 8 משתתפים, אך פעמים קרובות עקב אילוצים מספר המשתתפים יכול להיות גדול או קטן יותר. הקבוצה נפגשת בדרך כלל אחת לשבוע למשך שעה וחצי, כאשר משך הטיפול משתנה, אך לרוב הוא אורך כ- 12 מפגשים.

ישנן קבוצות סגורות אשר כוללות מספר מוגבל של משתתפים ואינן מצרפות אליהן משתתפים נוספים לאחר תחילת הטיפול, וישנן "קבוצות פתוחות" אליהן ניתן להצטרף בכל עת. צורה נוספת של קבוצת תמיכה היא "קבוצת רכבת". קבוצה מסוג זה אינה מוגבלת במספר המפגשים והיא מתקיימת לאורך זמן כאשר המשתתפים מתחלפים. קבוצות מן הסוג האחרון נערכות למשל בבתי חולים כאשר אנשים מגיעים לתקופת אשפוז מוגבלת, עוזבים ואחרים מגיעים במקומם.

דוגמאות לסוגים שונים של קבוצות תמיכה

  • קבוצות תמיכה להורים ובני משפחה לילדים חולים

ילד חולה במשפחה מציב את המשפחה כולה בפני אתגרים לא פשוטים. המעמסה הרגשית והכלכלית גדולות. כל אחד מבני המשפחה מתמודד עם הקושי בדרכו: הן ההורים והן האחים של הילד החולה. על מנת לסייע לבני המשפחה בהתמודדות, שעלולה לעתים להיות קשה, מתישה, עם עליות וירידות ודורשת כוחות רבים, מתקיימות בחלק ניכר ממחלקות הילדים בבתי החולים קבוצות תמיכה נפרדות: קבוצת תמיכה להורי הילדים החולים וקבוצת תמיכה לאחים. קבוצות תמיכה אלה מונחות בדרך כלל על ידי הצוות הטיפול במחלקה: עובדת סוציאלית בליווי פסיכולוגית או אחות.

  • קבוצות תמיכה לבני משפחה של הרוגי תאונות דרכים

תאונת דרכים הינה אסון פתאומי – ההלם והאובדן של בני המשפחה הם עצומים. משפחות רבות מתקשות להתמודד עם האסון ולחזור לתפקוד כפי שהיה לפני התאונה. על מנת לסייע לבני המשפחה מקיימים גופים שונים, ביניהם: עמותות העוסקות במניעת תאונות דרכים וכן משרד הרווחה קבוצות תמיכה לבני משפחה שיקיריהם נהרגו בתאונות דרכים. בקבוצות משתפים בני המשפחה בסיפורם האישי, שואבים נחמה וכוח מסיפוריהם של המשתתפים האחרים. המנחה, שהינו לרוב איש מקצוע שהוכשר בתחום זה, מספק תמיכה לקבוצה כולה, משקף תהליכים קבוצתיים ולעתים מסייע בהפניה לגורמים טיפוליים נוספים.

  • קבוצות תמיכה לבני משפחה של חולי נפש

חולה נפש במשפחה, בין אם הוא בן זוג, הורה, אח או ילד, משפיע על המשפחה כולה. הוא משפיע על חיי היום יום בבית, על האופן שבו המשפחה כולה וכל אחד מבניה תופשים את עצמם. קבוצות התמיכה מסייעות במתן אוזן קשבת, חיזוק והקלה על תחושת הבדידות. הן מתקיימות בבתי חולים ובמרפאות לבריאות נפש.